Αντιμετώπιση προβλημάτων εργαζομένων με μπλοκ Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών

Αντιμετώπιση προβλημάτων εργαζομένων με μπλοκ Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών

Αρ. Πρωτ. 7577/16.3.2010

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 

Έντονο είναι το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τους πολίτες που εργάζονται και εκδίδουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Στην δύσκολη οικονομική περίοδο τα φαινόμενα εκμετάλλευσης είναι συχνά, αλλά ακόμη πιο συχνό είναι το φαινόμενο της άναρχης επέκτασης της ευελιξίας και της καταστρατήγησης κεκτημένων δικαιωμάτων των μισθωτών εργαζομένων. Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων είναι μεγάλος, καθώς πολλές επιχειρήσεις, αναφορικά με την μείωση του εργασιακού κόστους και την απαλλαγή τους από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αναγκάζουν τους εργαζόμενους να εργάζονται με αυτό το καθεστώς, δεδομένης και της έλλειψης εναλλακτικών επαγγελματικών διεξόδων.

Οφείλει λοιπόν το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε έναν σχεδιασμό, που θα ακυρώνει αυτό το άδικο και στρεβλό καθεστώς και να θεσμοθετήσει ένα πλαίσιο θωράκισης της ασφάλειας των εργαζομένων και ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την πάταξη αυτών των φαινομένων. Το καθεστώς αυτό πλήττει την δημοσιονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και επιτείνει την επαγγελματική ανασφάλεια και την κοινωνική αβεβαιότητα των εργαζομένων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποια πολιτική προτίθεται να ακολουθήσει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που αναγκάζονται να  εργάζονται με μπλοκ απόδειξης παροχής υπηρεσιών;

Απάντηση Υπουργείου